Detoksykacja, potocznie detoks, to termin pochodzący z łaciny i oznacza po prostu usuwanie toksyn z organizmu. Innymi słowy to sposób leczenia uzależnień polegający na nagłym i radykalnym odstawieniu substancji psychoaktywnych. Zazwyczaj w połączeniu z terapią farmakologiczną lub psychoterapeutyczną. Tyle teoria. Potocznie natomiast detoksem określa się różnego rodzaju oczyszczanie organizmu i umysłu, najczęściej w odniesieniu do złych nawyków żywieniowych.

Czy oczyszczanie organizmu jest naprawdę skuteczne?

Co prawda zdania na temat skuteczności detoksu są podzielone, jednak jego rosnąca popularność sprawia, że coraz więcej osób interesuje się tym tematem. Ponieważ detoks zaczyna się przede wszystkim od jelit, oczyszczanie organizmu może pomóc również osobom regularnie uprawiającym sport. W końcu w tym celu należy spożywać po prostu zdrowe produkty, które wymieniamy niżej. Poznajcie produkty, które nie tylko są bardzo wartościowe w czasie pokoju, lecz także mogą być wspaniałymi wojownikami w naszej walce z toksynami. Niektóre z nich potrafią też zadziałać w innych sytuacjach jak np. niestrawność czy konsekwencje nadużycia alkoholu.

 

Cytryny

Wręcz stworzone do tego, by grać pierwsze skrzypce w procesie oczyszczania organizmu, są pełne witaminy C i antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Co więcej, mają działanie zasadotwórcze, pomagają przywrócić możliwie najlepsze pH organizmu, a tym samym wzmacniają układ odpornościowy. Plaster cytryny w ciepłej wodzie to doskonały początek każdego dnia, nie tylko w trakcie detoksu.

 

Imbir

To idealne remedium dla tych, którzy przesadzili z niezdrową lub ciężkostrawną żywnością, ale również z alkoholem. Nie tylko doprowadzi do porządku żołądek i wesprze układ trawienny w tych ciężkich chwilach, lecz dodatkowo dostarczy mnóstwo antyoksydantów i wzmocni odporność. Czy to będzie herbata imbirowa, czy nieco startego imbiru dodanego do soku owocowego lub warzywnego, na pewno zadziała i będzie wsparciem nie tylko w czasie oczyszczania organizmu.

 

Czosnek

Choć niektórzy nie przepadają za jego zapachem, który bije zarówno od innych, jak i od nich samych, to czosnek należy do naszych najlepszych przyjaciół. Nie tylko na co dzień, nie tylko jako naturalny antybiotyk i budowniczy odporności, lecz także przy detoksie. Posiada on silne właściwości antywirusowe i antybakteryjne, zawiera także allicynę, która stymuluje produkcję białych krwinek chroniących nas przed infekcjami. Aby uzyskać najlepszy efekt, czosnek powinien być spożywany surowy, niepoddany obróbce termicznej.

Przeczytaj również  5 sposobów na przesilenie wiosenne

 

Buraki czerwone

Bardzo wspomagają proces detoksykacji wątroby, a także zapewniają doskonały zestaw suplementów, zawierający m.in. magnez, żelazo czy witaminę C. Burak wpływa pozytywnie na naszą skórę, włosy, obniża poziom cholesterolu, a nawet poprawia wydolność podczas aktywności fizycznej. Najwięcej można z niego wycisnąć, dosłownie i w przenośni, gdy dodamy go do sałaty lub przyjmiemy wyciśnięty z niego sok. Nie bez powodu burak zaliczany jest do grona superproduktów.

 

Kapusta

Podobnie jak inne spowinowacone z nią warzywa, jak chociażby brokuły, kalafior czy jarmuż, kapusta zawiera sulforafany, które wspierają nasz organizm w walce z toksynami. Warzywo to ma w sobie także glutation – organiczny związek chemiczny o właściwościach przeciwutleniających.

 

Świeże owoce

Są bogate w błonnik i mogą odegrać kluczową rolę w oczyszczaniu organizmu. Nafaszerowane witaminami, minerałami, antyoksydantami wspomagają procesy trawienne oraz nasz wygląd, a konkretnie poprawiają stan skóry i włosów. Postawcie na czerwone grejpfruty, jabłka, ananasy, pomarańcze i… pomidory! Łatwo je włączyć do diety, rozpocząć nimi dzień lub zabijać nimi głód między posiłkami.

 

Brązowy ryż

Redukcja ilości spożywanych produktów przetworzonych jest częścią procesu oczyszczania. Ryż biały należy zastąpić zdrowszym, brązowym – to produkt pełnoziarnisty, nieprzetworzony, tak więc jest naturalnym źródłem wielu witamin, w tym tych z grupy B, magnezu, fosforu, manganu, żelaza oraz ważnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zawiera dużo błonnika i selenu, które doskonale oczyszczają, poprawiają kondycję cery oraz wspomagają pracę wątroby.

 

Rukiew wodna (rzeżucha wodna)

Ostatni produkt na mojej liście, ale, co zaskakujące dla niektórych, jeden z najzdrowszych w ogóle. Zawiera oczywiście antyoksydanty oraz wiele składników o właściwościach detoksykacyjnych, w tym witaminy z grupy B, cynk czy potas. Rukiew posiada również właściwości moczopędne, a tym samym dodatkowo wspomaga wypłukiwanie toksyn z organizmu. Naukowcy porównali rukiew z czterdziestoma innymi owocami i warzywami pod kątem ważnych dla zdrowia mikroelementów oraz składników odżywczych i okazało się, że nasza bohaterka znalazła się na samym szczycie. Natomiast badania kliniczne wykazały, że rukiew wspomaga usuwanie rakotwórczych substancji chemicznych z organizmu nałogowego palacza. Najwięcej korzyści z tej cudownej rośliny będziecie mieli, jeśli dodacie ją do sałaty, zupy lub kanapek.

Przeczytaj również  #AmbasadorGOSport Joanna Majewska: czym zajmuje się trener mentalny?

Opisane produkty doskonale wspierają nas w walce z toksynami, ale pamiętajcie, że organizmy wiodące aktywne życie radzą sobie dużo lepiej i są bardziej podatne na pomoc z zewnątrz. I jeszcze jedno. Jakikolwiek detoks czy zmianę diety powinniście poprzedzić podstawowymi badaniami krwi i moczu oraz konsultacją z internistą. Życzę wytrwałości i trzymam za Was kciuki!

Comments

comments

Comments

comments